Terug naar de tijdlijn

Cursus en voorlichtingsavond

20-24 weken

Kijk voor een update van online zwangerschapscursussen in verband met het Coronavirus bij de nieuwsberichten van 23 maart 2020.

Een zwangerschaps- of bevalcursus kan een leuke aanvulling zijn op je reguliere controles. Het is geen verplichting en zeker geen noodzaak om goed te kunnen bevallen. Soms ben je door een cursus wel iets beter voorbereid. Cursussen geven je informatie over wat je kunt verwachten en handreikingen om met de weeën om te gaan. Daarnaast kan het leuk zijn om mensen te ontmoeten die in dezelfde fase zitten en ervaringen uit te wisselen. Het moet wel bij je passen, dus bedenk goed wat je verwacht van een cursus en zoek iets wat daar bij aan sluit. Bedenk ook samen met je partner of jullie het leuk zouden vinden om samen iets te doen. Veel cursussen hebben vaak wel 1-2 bijeenkomsten waar ook partners welkom zijn. Naar sommige cursussen ga je altijd samen. Om je een beetje op weg te helpen hebben wij hieronder wat tips staan waar je kunt zoeken of met welke cursus wij een goede ervaring hebben. Heb je een hele leuke en behulpzame cursus gedaan? Laat het ons dan weten! Wellicht kunnen we deze toevoegen in ons overzicht.   

Let op: 
Het is wel heel nuttig (zeker als je voor het eerst gaat bevallen) om naar onze voorlichtingsavond te komen. Onderaan deze pagina vind je meer informatie hierover. Als je borstvoeding wilt geven dan raden wij ook aan om (samen) naar een informatiebijeenkomst hierover te gaan. Hieronder staat met welke wij een goede ervaring hebben. Daarnaast kan het ook fijn zijn om over borstvoeding e.e.a. te lezen en bijvoorbeeld filmpjes op Youtube te kijken ter voorbereiding.  

Cursussen (aanraders)

Kijk voor een update van online cursussen ivm het Coronavirus bij het nieuwsbericht van 23 maart 2020.

Kijk voor een overzicht van het cursusaanbod in Utrecht op deze website.

Thuis doen: boek en online filmpjes
'Hoe zorg je dat je lichamelijk en mentaal klaar bent voor de bevalling van je kind? En hoe kun jij je veilig voelen, hoe deze geboorte ook verloopt?' Op de website Geboorte vol vertrouwen vind je het gelijknamige boek, dat je wil helpen je voor te bereiden op de bevalling, zodat je gerust en vol vertrouwen je kindje op de wereld kan zetten. Door de online instructiefilmpjes ben je straks niet alleen mentaal goed voorbereid, maar kun je ook fysiek oefenen met ademhalings- en ontspanningsoefeningen.

Yoga 
Bij yoga sta je stil bij alle veranderingen in je lichaam en houdt je je lichaam sterk. Je leert er goed ontspannen en krijgt handreikingen voor tijdens de bevalling. Een leuke cursus vind je bijvoorbeeld bij iYoga.

Hypnobirthing 
Een cursus voor jou en je partner samen. In deze cursus krijg je vertrouwen in de bevalling en je lijf. Hypnobirthing maakt gebruik van visualisaties, zelfhypnose en speciale ademhalingstechnieken. Kijk bijvoorbeeld eens bij Mucha Mama of SubSense.

Praktische cursus  
Nuchtere en complete voorbereiding op de bevalling 
Zwangere Zaak 

Voor vaders 
David Borman (verloskundige) geeft in twee avonden veel praktische informatie aan aanstaande vaders. Als vader leer je er o.a. hoe je jouw rol tijdens de bevalling in kunt vullen. 
Aanpakken voor Aanstaande Vaders

Sporten  
Zwangerfit Binnenstad 
Bootcampclub  
MomMoves 
MominBalance  

Borstvoeding 
Borstvoeding en Meer

Voorlichtingsavond Breedstraat  

Helaas zijn onze voorlichtingsavonden tot nader order geannuleerd ivm Coronavirus. Zie voor meer info het nieuwsitem van 23 maart.

Ongeacht welke cursus je wel/niet doet is het goed om samen met je (geboorte)partner naar onze voorlichtingsavond te komen als je voor het eerst gaat bevallen. Gedurende 1.5-2 uur geven wij zelf alle praktische informatie die je moet weten voor de bevalling. Ben je al eens bevallen? Dan ben je natuurlijk ook van harte welkom als je behoefte hebt aan een opfrisavond! 

Elke zes weken geven wij een voorlichtingsavond over de bevalling. Het is handig om tussen 28 en 34 weken zwangerschap te komen.  
 
Wat komt er aan bod? 

  • De laatste weken van de zwangerschap 

  • De bevalling 

  • Plaats van bevallen 

  • Hoe verloopt een (normale) bevalling? 

  • Wat kun je van ons verwachten? 

  • Wat als we je moeten overdragen aan de gynaecoloog? 

  • Wanneer bel je ons? 

  • De kraamweek 

Locatie, tijd en kosten 
Saltro Utrecht (Overvecht) 
Mississippidreef 83 
3565 CE Utrecht 

19.30 – +/- 21.15 uur. Inloop met koffie en thee vanaf 19.15 uur. 

De avond kost 5 euro per koppel. Graag dit contant meenemen naar de avond. 

Data 
Dinsdag  7 januari 2020 
Maandag 17 februari 2020 
Maandag  30  maart 2020 (geannuleerd ivm Coronavirus, zie voor meer info het nieuwsitem van 23 maart)
Maandag  11  mei 2020  (geannuleerd ivm Coronavirus, zie voor meer info het nieuwsitem van 23 maart)
Dinsdag  23  juni 2020  (geannuleerd ivm Coronavirus, zie voor meer info het nieuwsitem van 23 maart)
Dinsdag  4  augustus 2020  (geannuleerd ivm Coronavirus, zie voor meer info het nieuwsitem van 23 maart)
Maandag  14  september 2020  (geannuleerd ivm Coronavirus, zie voor meer info het nieuwsitem van 23 maart)
Dinsdag  27 oktober 2020  (geannuleerd ivm Coronavirus, zie voor meer info het nieuwsitem van 23 maart)
Dinsdag  8  december 2020  (geannuleerd ivm Coronavirus, zie voor meer info het nieuwsitem van 23 maart)
Maandag  18  januari 2021 

Aanmelden kan via onze assistente of via het e-mailadres: info@verloskundigenbreedstraat.nl 

Terug naar de tijdlijn