Terug naar de tijdlijn

Cursus en voorlichtingsavond

20-24 weken

In verband met corona gaan veel zwangerschapscursussen in een aangepaste vorm of niet door. Kijk goed op de site van de aanbieder welke mogelijkheden er zijn. 

Een zwangerschaps- of bevalcursus kan een leuke aanvulling zijn op je reguliere controles. Het is geen verplichting en zeker geen noodzaak om goed te kunnen bevallen. Soms ben je door een cursus wel iets beter voorbereid. Cursussen geven je informatie over wat je kunt verwachten en handreikingen om met de weeën om te gaan. Daarnaast kan het leuk zijn om mensen te ontmoeten die in dezelfde fase zitten en ervaringen uit te wisselen. Het moet wel bij je passen, dus bedenk goed wat je verwacht van een cursus en zoek iets wat daar bij aan sluit. Bedenk ook samen met je partner of jullie het leuk zouden vinden om samen iets te doen. Veel cursussen hebben vaak wel 1-2 bijeenkomsten waar ook partners welkom zijn. Naar sommige cursussen ga je altijd samen. Om je een beetje op weg te helpen hebben wij hieronder wat tips staan waar je kunt zoeken of met welke cursus wij een goede ervaring hebben. Heb je een hele leuke en behulpzame cursus gedaan? Laat het ons dan weten! Wellicht kunnen we deze toevoegen in ons overzicht.   

Let op: 
Onderaan deze pagina vind je meer informatie hierover. Als je borstvoeding wilt geven dan raden wij ook aan om (samen) naar een informatiebijeenkomst hierover te gaan. Hieronder staat met welke wij een goede ervaring hebben. Daarnaast kan het ook fijn zijn om over borstvoeding e.e.a. te lezen en bijvoorbeeld filmpjes op Youtube te kijken ter voorbereiding.  

Cursussen (aanraders)

Kijk voor een overzicht van het cursusaanbod in Utrecht op deze website.

In verband met Corona hieronder een overzicht van de online cursussen die wij aanraden.

Mindfulness zwangerschapscursus
ZWNGR
De zwangere zaak
Webinar bevallen
Zwangerschapscursus on demand
Online Geboorteacademie
Baby op komst

Thuis doen: boek en online filmpjes
'Hoe zorg je dat je lichamelijk en mentaal klaar bent voor de bevalling van je kind? En hoe kun jij je veilig voelen, hoe deze geboorte ook verloopt?' Op de website Geboorte vol vertrouwen vind je het gelijknamige boek, dat je wil helpen je voor te bereiden op de bevalling, zodat je gerust en vol vertrouwen je kindje op de wereld kan zetten. Door de online instructiefilmpjes ben je straks niet alleen mentaal goed voorbereid, maar kun je ook fysiek oefenen met ademhalings- en ontspanningsoefeningen.

Yoga 
Bij yoga sta je stil bij alle veranderingen in je lichaam en houdt je je lichaam sterk. Je leert er goed ontspannen en krijgt handreikingen voor tijdens de bevalling. Aanraders zijn:
iYoga
Iyengar
Studio Vandaan

Hypnobirthing 
Een cursus voor jou en je partner samen. In deze cursus krijg je vertrouwen in de bevalling en je lijf. Hypnobirthing maakt gebruik van visualisaties, zelfhypnose en speciale ademhalingstechnieken. Kijk bijvoorbeeld eens bij Mucha Mama of SubSense.

Praktische cursus  
Nuchtere en complete voorbereiding op de bevalling 
Zwangere Zaak 

Voor vaders 
David Borman (verloskundige) geeft in twee avonden veel praktische informatie aan aanstaande vaders. Als vader leer je er o.a. hoe je jouw rol tijdens de bevalling in kunt vullen. 
Aanpakken voor Aanstaande Vaders

Sporten  
Zwangerfit Binnenstad 
Bootcampclub  
MomMoves 
MominBalance  
Mom workout

Pilates
Fundamento Pilates

Borstvoeding 
Borstvoeding en Meer

Online vragenuur over de bevalling en het kraambed

Door corona zijn we allemaal meer thuis dan we gewend zijn. Het kan zomaar zijn dat je gedurende je zwangerschap minder andere aanstaande ouders spreekt of ontmoet dan voorheen het geval zou zijn.

Ook onze voorlichtingsavond kan helaas niet in gebruikelijke vorm door gaan. We hebben deze voorlichtingsavond wel op film opgenomen, deze ontvangen jullie rond 30 weken zwangerschap, maar we vinden het leuk om verder met jullie over de bevalling in gesprek te gaan, onderwerpen rondom de bevalling te bespreken en jullie vragen te beantwoorden.

Wat gaan we doen?

Daarom gaan we live in een online vragenuur. In dit vragenuur staan twee verloskundigen klaar om al jouw vragen te beantwoorden rondom bevalling en het kraambed.

Onderwerpen die aan bod kunnen komen:
– vliezen breken tijdens de bevalling
– badbevalling
– oxytocine prik in je been nadat het kindje is geboren
– apgarscore
– pijnstilling tijdens de bevalling
– het kraambed

Wellicht heb je zelf ook onderwerpen waar je graag meer over wilt horen, dat horen we dan graag. Natuurlijk is er tijdens de avond zelf ook ruimte om vragen te stellen.

Wanneer?

Kijk voor de meest actuele data van het vragenuur, kijk op onze site.

Voor wie?

De voorlichtingsavonden zijn bedoeld voor cliënten die op dat moment 30 weken of meer zwanger zijn. Geef je op door te mailen naar info@verloskundigenbreedstraat.nl. Geef aan voor welke voorlichtingsavond je je wilt aanmelden. Je ontvangt dan een  link waarmee je datum  kunt inbellen.

Podcast

Naast het lezen van boeken, artikelen of het volgen van een cursus, kan het ook hartstikke fijn zijn een podcast te luisteren. Er zijn over alle fases in je zwangerschap en daarna podcasts te vinden. Hieronder tref je vanaf nu onze aanraders aan. Heb je zelf een aanrader, tip ons dan via info@verloskundigenbreedstraat.nl en wie weet nemen we de podcast op in deze lijst. 

Zwanger, dit wil je weten - Podcast met uiteenlopende interessante onderwerpen rondom zwangerschap en bevalling. Gemaakt door verloskundigen.

De zwangere zaak - Podcast waarin een professional veel uitleg geeft over de anatomie en een mooie vertaling maakt naar praktisch toepasbare tips rondom bekkenbodem- en bekkenoefeningen. 

9 maanden - Podcast met afleveringen van 20-30 minuten van Doete, verloskundige die nu voor het eerst zelf zwanger is. Ze deelt kennis en ervaring voor een meer ontspannen zwangerschap. Je kunt elke week van de zwangerschap een aflevering luisteren die aansluit bij je zwangerschapsduur.

Zwanger enzo - Betrouwbare informatie van verloskundigen over zwanger zijn,
bevallen en alles wat daarbij komt kijken. Deze podcast geeft meer informatie over de zwangerschap en over het leven van een verloskundige. 

Mom & co - Podcast met ervaringsverhalen over zowel zwangerschap, bevalling en ouderschap. Ook is er aandacht voor de de kraamtijd.

Badbevallingen - Wil je meer weten over badbevallingen? Luister dan eens naar deze podcast van Subsense waar onze collega Laurie in gesprek gaat over dit onderwerp.

In afwachting - Wat als je kinderwens niet vanzelf in vervulling gaat? Natascha Ritfeld en Saskia Overmars gaan met elkaar in gesprek over hun ervaringen in de vruchtbaarheidstrajecten. 

Kroost - Podcast over moderne gezinsvormen; Eénoudergezin. Regenbooggezin. Samengesteld gezin. Kroost is een podcast over moderne onconventionele gezinsvormen. Elke aflevering wordt iemand geïnterviewd met een bijzondere gezinsvorm. 

Ik ken iemand die - Een podcast over opvoeden, ouderschap en sterke verhalen gepresenteerd door Nynke de Jong.

Terug naar de tijdlijn