Terug naar de tijdlijn

Kraamtijd

+1 week

Wat kun je verwachten? 

De eerste week na de geboorte is een hele bijzondere, maar ook intensieve periode. Het is belangrijk je hier ook goed op voor te bereiden. Tijdens de eerste week ben je zelf herstellende van de bevalling, jullie hebben vaak de nacht van de bevalling niet geslapen en als het kindje geboren is wil het elke 3 uur drinken

Doe daarom rustig aan met bezoek, zo geef je jezelf de ruimte om te herstellen zowel fysiek als emotioneel. Door het slaapgebrek, de heftige emoties na een bevalling en de fysieke klachten, hebben veel vrouwen rond dag 4 een mindere dag. Je kunt dan emotioneler zijn, we noemen dit ‘kraamtranen’. Dit is normaal. Schroom niet om bezoek af te bellen als je het toch niet ziet zitten. Het is jullie week en het belang van jullie gezin staat voorop! 

Gelukkig ga je je ook snel weer beter voelen en ben je na 1-2 weken vaak weer op de been en zelf in staat voor je kindje te zorgen. De hele kraamperiode en het fysieke herstel duurt veel langer, zie het stuk over ontzwangeren

Het kan handig zijn om in de laatste weken van de zwangerschap alvast een aantal maaltijden in te vriezen of in de kraamtijd te vragen aan bezoek of ze een maaltijd willen meenemen voor jullie. Zo heb je weer een taak minder op de dag en heb je toch een voedzame maaltijd.  

Klachten na de bevalling 

Aambeien, bloedverlies en zweten. Zomaar een paar dingen waar je last van kunt hebben in de kraamtijd. Kijk voor een handig en compleet overzicht op de website van deverloskundige.nl 

Kraamverzorgster 

De kraamverzorgende leert jou en je partner de baby te verzorgen en/of zij helpt jou bij de borstvoeding. Een kraamverzorgende blijft ongeveer 8 dagen na de bevalling. Eerst hele dagen en later in de week vaak halve dagen. Dit is ook afhankelijk van wat er nodig is bij jou/jullie. 

Wat doet de kraamverzorgende? 

  • Jou en je partner alles leren over de verzorging en het gedrag van de baby 

  • Dagelijks jouw herstel controleren 

  • Dagelijks de baby controleren op zaken als kleur, gewicht, temperatuur, drinken, ontlasting en plassen 

  • Als de kraamverzorgende constateert dat er iets niet goed gaat met jou of de baby, overlegt ze dit met de verloskundige 

  • Ze doet de basis van het huishouden; de was van jou en de baby, het bed verschonen, de babykamer en het sanitair. Heb je al kinderen? Dan verzorgt ze deze ook. 

  • Ze begeleidt bij het geven van  borstvoeding 

Mocht het niet fijn lopen tussen jou en de kraamzorg, geef dit dan op tijd aan bij de kraamzorg. Wellicht is er geen klik tussen jullie of ben je het niet eens met de gang van zaken. Als jullie er samen niet uitkomen, dan kan het kraambureau een andere kraamverzorgende inzetten. Het is belangrijk dat je kan terug kijken of een kraamweek waarin je je goed begeleid hebt gevoeld. Bespreek het dus niet pas bij het afsluiten (tenzij het om kleine dingen gaat), dan is het te laat om er nog iets aan te doen.  

De verloskundige in de kraamtijd 

Naast de hulp van de kraamverzorgster, zijn wij verantwoordelijk voor het kraambed en komen in de eerste week nog een aantal keren langs om de kraambedcontroles te verrichten, de bevalling met jullie door te spreken, borstvoedingsproblemen op te lossen en vragen te beantwoorden.  

De kraamverzorgster zal uiteraard de eerste vragen beantwoorden en houdt in de gaten of alles normaal verloopt. Indien dit niet het geval is zal zij ons daarvan op de hoogte brengen, zodat wij indien nodig acties kunnen ondernemen. Zijn er buiten deze bezoeken in de eerste week problemen of vragen, neem dan contact met ons op.  

Als de bevalling in het ziekenhuis heeft plaatsgevonden, worden wij door het ziekenhuis gebeld wanneer jullie naar huis gaan. Wij komen dan de dag na thuiskomst bij jullie langs.  

Consultatiebureau, hielprik en gehoortest 

Aan het einde van de kraamweek dragen wij de medische zorg over aan de huisarts. De kraamverzorgende regelt dan ook de overdracht met het consultatiebureau. Vanaf dat moment is dat je aanspreekpunt als het gaat om de ontwikkeling en opvoeding van je kind.  

Je hoeft hier niets voor te doen: als je kind geboren is en er is aangifte van geboorte gedaan bij de gemeente, dan neemt het consultatiebureau automatisch contact met je op.  

In de eerste week komt de wijkverpleegkundige langs voor het afnemen van de hielprik en de gehoortest van de baby.  

Bij de hielprik wordt er wat bloed afgenomen uit de hiel van jullie kindje. In een laboratorium wordt dit bloed onderzocht op een aantal zeldzame ziektes. Tijdige opsporing en behandeling van deze ziektes voorkomt of beperkt zeer ernstige schade aan de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van uw kind. De meeste ziektes zijn niet te genezen maar wel te behandelen met bijvoorbeeld medicijnen of een dieet.  

Ook wordt met een apparaatje onderzocht of het kindje kan horen. Zie voor meer informatie onderstaande folder.  

Ongeveer twee weken na de geboorte belt de wijkverpleegkundige om een afspraak met jullie te maken voor een intake bij jullie thuis. Dan wordt het kindje weer gewogen en uitgelegd hoe de zorg vanuit het consultatiebureau verder gaat. Vindt je het fijn om al in de zwangerschap een keer bezoek te krijgen van een wijkverpleegkundige om hier wat meer over te horen dan kan dat, laat het dan aan ons weten.  

Terug naar de tijdlijn