Terug naar de tijdlijn

Net zwanger

0–8 weken

Symptomen zwangerschap

Misselijkheid
Veel vrouwen zijn de eerste drie maanden van de zwangerschap misselijk. Soms houdt de misselijkheid langer aan. Het helpt om kleine beetjes verspreid over de dag te eten. Ook helpt het vaak om ‘s ochtends voordat je uit bed stapt alvast een beschuitje of cracker te eten. Soms gaat de misselijkheid gepaard met overgeven. Belangrijk is dat je voldoende vocht binnen houdt. Houd je helemaal niets binnen of ben je zo misselijk dat je niets meer kunt doen, neem dan contact op met ons of je huisarts. De huisarts kan je soms wat voorschrijven tegen de misselijkheid. De misselijkheid gaat meestal tussen de 12 en 16 weken zwangerschap vanzelf over.

Moe
Tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap kun je je erg moe voelen. Dit komt door alle veranderingen in je lichaam. Het heeft geen zin je tegen deze moeheid te verzetten. Veel slapen is vaak het enige wat helpt. Na de eerste drie maanden krijg je meestal weer meer energie.

Darmklachten 
Door de groeiende baarmoeder worden je darmen aan de kant geduwd. Dit kan soms een stekende buikpijn veroorzaken. Door de zwangerschapshormonen werken je darmen tijdens de zwangerschap minder goed waardoor je obstipatie kunt krijgen. Belangrijk is om vezelrijk te eten (volkoren producten, groene groenten en fruit) en veel te drinken, lees hier meer over in onze folder.

Psyche
Niet voor iedereen is zwanger zijn fijn. Je kunt last van kwaaltjes en ongemakken hebben. Je kunt niet lekker in je vel zitten. Sommige vrouwen zijn erg snel geprikkeld tijdens de zwangerschap. Tot op zekere hoogte is dit normaal. Er gebeurt veel in je lichaam, maar er gaat ook veel in je leven (vooral bij een eerste kindje) veranderen. Soms kunnen er andere dingen spelen waardoor je niet goed in je vel zit (relatie, werk, etc.). Heb je zelf, of je omgeving, het idee dat het niet ‘normaal’ is, vraag dan bij ons om advies, wij kunnen dan kijken wat we voor je kunnen doen. In de eerste paar maanden van de zwangerschappen voelen veel vrouwen zich minder gelukkig door klachten die met de zwangerschap gepaard gaan. Schrik hier niet van. Na het eerste trimester voelen de meeste vrouwen zich beter en zitten ook beter in hun vel. Mocht dit niet zo zijn, bespreek het dan met ons. 

Ontwikkeling embryo 

In de eerste maanden van de zwangerschap wordt je kindje gevormd. Dit kost veel energie. Klik op deze link om te zien hoe het kindje groeit per week.

Vertellen aan de omgeving

Als je net ontdekt hebt dat je zwanger bent dan kan dit heel spannend zijn! Veel mensen vertellen het de eerste tijd nog niet aan hun vrienden en familie, omdat ze eerst zeker willen weten dat het goed zit en dat er geen miskraam optreedt. Waarschijnlijk ben je wel al heel benieuwd hoe alles in elkaar zit en wat er komende tijd gaat gebeuren. Onderaan deze pagina bij folders en links hebben we betrouwbare websites voor je op een rijtje gezet waar je goede informatie kunt vinden voor de eerste periode van de zwangerschap. Je mag ook altijd contact met ons zoeken. Zie hieronder bij het kopje ‘wie zijn wij’. 

Er is geen ‘goed’ moment om aan je omgeving te vertellen dat je zwanger bent. Het kan heel prettig zijn om al vroeg aan goede vrienden en familie te vertellen dat je zwanger bent. Mocht er een miskraam optreden, dan kan het namelijk ook heel fijn zijn om dit te delen met mensen in de omgeving en ondersteuning te krijgen hierin. 

Het kan ook fijn zijn om de zwangerschap nog even voor je te houden tot na de termijnecho. Op deze manier deel je een leuk geheim met je partner de eerste drie maanden en is er na het moment van vertellen nog maar heel weinig kans op een miskraam. 
Denk er dan samen over na hoe je bijvoorbeeld op etentjes en feestjes onopvallend alcohol gaat vermijden. Ben je niet (meer) samen met de vader van de baby? Het kan dan fijn zijn om iemand die je vertrouwt te vertellen over de zwangerschap. 

Kans op doorgaande zwangerschap en op miskraam als je een goede echo gehad hebt

(bron: NVOG)

Zwangerschapsduur (wkn)

Succeskans (%)

Kans miskraam (%)

78%

22%

8

98%

2%

10

99.4%

0.6%

Wie zijn wij 

Allereerst is het goed om te weten hoe de verloskundige zorg werkt in Nederland. Hier kun je meer lezen over het zorgsysteem en wat je kunt verwachten van je verloskundige.  

Bij verloskundigenpraktijk Breedstraat vinden we het heel belangrijk dat je ons altijd laagdrempelig kunt benaderen. We hebben liever dat je je vragen aan ons stelt, dan dat je er mee blijft zitten. Zeker in het begin van de zwangerschap is alles nog nieuw en spannend. En je kunt waarschijnlijk niet alles aan de mensen om je heen vragen. Bel ons als je ergens mee zit. 

Via deze link kun je lezen wie er bij ons werken. We hebben regelmatig overleg om ervoor te zorgen dat iedereen op de hoogte is van jouw dossier en de juiste zorg levert. 

Belinstructies als je net zwanger bent

Als je je ongerust maakt, mag je ons altijd bellen. Bel ons ook altijd bij:

  • Vaginaal bloedverlies
  • Buikpijn, specifiek (stekende) buikpijn links of rechts in je onderbuik
  • Als je onvoldoende vocht kunt binnenhouden door de misselijkheid of niet kunt functioneren hierdoor

Vroege echo

Vanaf 7-8 weken ben je van harte welkom om een echo te maken op de praktijk. Vóór deze termijn is er nog weinig te zien op een echo en heeft een echo maken niet zo veel zin. Dit komt omdat het hartje pas later in de zwangerschap begint met kloppen. Je kunt onze assistente bellen om een echo in te plannen (deze echo is niet medisch noodzakelijk). 

Deze vroege (inwendige) echo wordt, als er geen indicatie voor is, niet vergoed door de verzekeraar. Als je niet voor vergoeding in aanmerking komt, bedragen de kosten van deze echo € 46,58. Soms is er wel een indicatie voor deze echo. De assistente kan dit voor je vaststellen.

Bloedverlies en miskraam 

De eerste drie maanden van een zwangerschap zijn extra spannend omdat er nog een kans is dat er een miskraam optreedt. Ongeveer 10-15% van de zwangerschappen eindigt in een herkenbare miskraam. Als je ouder dan 35 bent, neemt dit risico toe. 

Een miskraam komt vaak spontaan, je krijgt dan bloedverlies en menstruatieachtige (buik)pijn tijdens de eerste maanden van de zwangerschap. Het kan ook zijn dat een miskraam wordt vastgesteld door middel van een echo, zonder dat er sprake is van bloedverlies of andere tekenen dat de zwangerschap niet in orde is. Een miskraam komt onverwacht en is vaak een emotionele en heftige gebeurtenis.

Bloedverlies in de zwangerschap betekent niet altijd dat er sprake is van een miskraam. Op het moment dat er vaginaal bloedverlies optreedt is er nog steeds 50% kans dat er sprake is van een doorgaande zwangerschap. Neem wel altijd even contact met ons op. Afhankelijk van de termijn van de zwangerschap kunnen we dan een echo inplannen. Twintig procent van de vrouwen heeft te maken met vaginaal bloedverlies in de zwangerschap. 

Op het moment dat je een echo hebt gehad waar een kloppend hartje gezien is, neemt de kans op een miskraam aanzienlijk af.

Mocht er sprake zijn van een miskraam, bel ons dan altijd bij:

  • Hevig vaginaal bloedverlies
  • Hevige pijn 
  • Koorts
  • Zorgen

Tijdens een miskraam is het normaal dat je menstruatie-achtige krampen ervaart. Deze kunnen best pijnlijk zijn. Je kunt hiervoor paracetamol en/of ibuprofen innemen. Op het hoogtepunt van een miskraam verlies je stolsels en/of weefsel. Hierna neemt het bloedverlies weer af. Na de miskraam kun je nog tot 2 weken wat bloed verliezen. Als je twijfelt of de miskraam compleet is, laat ons dit dan weten. Lees hier onze folder over een miskraam. Klik hier voor een overzicht van de mogelijkheden als bij de echo een miskraam is geconstateerd.

Afspraak verloskundige regelen

Zodra je weet dat je zwanger bent kun je je inschrijven via onze website. De assistente belt je dan terug om de eerste afspraken in te plannen. 

Terug naar de tijdlijn