Terug naar de tijdlijn

Wachten op de baby

37-42 weken

Verlof

De laatste weken van de zwangerschap zijn vaak als een soort stilte voor de storm. Een kindje ‘mag’ geboren worden tussen 37 en 42 weken zwangerschap. De meeste bevallingen komen op gang na de uitgerekende datum. 

Probeer tijdens je verlof rustig aan te doen zodat je zo uitgerust mogelijk aan je bevalling en kraamtijd begint. Het is goed om daarnaast nog regelmatig even een stukje te wandelen, te zwemmen of op een andere manier te bewegen zodat je conditie niet te veel achteruit gaat. 

Voel je niet bezwaard om om hulp te vragen aan je omgeving. Zeker wanneer jullie al een kindje hebben kan het fijn zijn om de zorg een beetje te delen. 

Misschien begint de bevalling opeens zonder dat je er al heel erg op aan het wachten was. Het kan ook dat je heel graag wilt bevallen maar dat het maar niet gebeurt. 

Vaak na 40 weken willen veel vrouwen graag dat de bevalling begint. Helaas zijn er geen wondermiddelen waardoor het op gang komt. Probeer afleiding te zoeken zodat je niet te veel gaat zitten wachten. 

41+ weken

Vanaf 41 weken is strippen bewezen zinvol. Bij het strippen doen we inwendig onderzoek om te voelen of de baarmoedermond al een beetje open is (of er al ontsluiting is). Dit kan zo zijn zonder dat je dit zelf hebt gemerkt. Wanneer er ontsluiting is kunnen we de vliezen losstrippen van de baarmoederwand. Dit kan soms net het zetje geven om de weeën op gang te brengen. 

Tussen 41 en 42 weken kunnen we dit om de dag proberen. Dit doen we om te voorkomen dat de bevalling ingeleid (op gang gebracht) moet worden bij 42 weken. Dit strippen doen we op het spreekuur of soms bij jullie thuis en het kan in de 24 uur erna effect hebben. Soms krijg je hiervan alleen voorweeën die weer afzakken, of je merkt er niks van.  

In deze laatste week van de zwangerschap zullen we ook een controle in het ziekenhuis afspreken. Er wordt dan een hartfilmpje (CTG) gemaakt en de inleiding zal alvast met jullie worden besproken. 

Er zijn recent verschillende onderzoeken gepubliceerd over het eventueel eerder inleiden van de bevalling bij 41 weken. Zie de uitgebreide uitleg hierover bij folders en links onderaan. 

Inleiden

Wanneer de bevalling medisch op gang gebracht wordt (in principe bij 42 weken) betekent dat dat wij de zorg overdragen aan het ziekenhuis. De verloskundige of arts in het ziekenhuis begeleidt dan de bevalling. 

Als de baarmoedermond nog helemaal niet rijp is, dan wordt de inleiding gestart door vaginale tabletten of een ballonkatheter (een ballonnetje dat wordt opgeblazen in je baarmoedermond). Als de baarmoedermond rijper is, is er sprake van ontsluiting (je hebt dan 1-2 centimeter), dan wordt de inleiding gestart door het kunstmatig breken van vliezen door de verloskundige of andere zorgverlener.

Soms kan het dan nog even duren voordat je gaat bevallen. Het verloop van een inleiding kan erg verschillen qua duur. Als je baarmoedermond bij het inwendig onderzoek onrijp is, kan de inleiding enkele dagen duren. Als de inleiding start met het breken van de vliezen, dan wordt je baby vaak binnen 24 uur geboren.

(bron: www.deverloskundige.nl)

Voorbereiden

Vanaf 37 weken is het handig wanneer je bed op klossen staat (deze kan je huren bij de thuiszorgwinkel) en het is goed om een ziekenhuistas klaar te zetten. Ook als je thuis wilt bevallen is het handig om deze voor de zekerheid wel in te pakken. Zie als je inlogt in de checklist in deze webapp wat daar allemaal in moet zitten. Als het goed is, is ook het kraampakket rond deze tijd al in huis.

In de periode voor de bevalling kan het handig zijn om al wat voorbereidingen te treffen voor de kraamweek. Als je bijvoorbeeld genoeg ruimte in de vriezer hebt, kun je al wat maaltijden maken en invriezen. 

Terug naar de tijdlijn