Terug naar de tijdlijn

Werk

14-20 weken

Een zwangerschap heeft invloed op je werk. Je gaat met zwangerschapsverlof en hebt verschillende rechten en plichten. 

Wanneer vertellen op werk 

Je bent wettelijk verplicht uiterlijk 3 weken voor ingang van je zwangerschapsverlof aan je werkgever te vertellen dat je zwanger bent. Voor je werkgever is het uiteraard prettiger als je dit eerder doet. Zo kan hij of zij alvast op zoek naar een geschikte vervanger. Daarnaast kan de werkgever ook zorgen voor veiliger werkomstandigheden zodra hij/zij weet dat je zwanger bent. De meeste mensen vertellen daarom dat ze zwanger zijn na de termijnecho (na 10-11 weken zwangerschap).  

Verlof en uitkering 

Je mag maximaal 6 weken voor de uitgerekende datum met zwangerschapsverlof gaan. Je bent echter verplicht om minimaal 4 weken voor de uitgerekende datum te stoppen met werken. Het totale verlof duurt 16 weken. Je hebt dus altijd minimaal 10 weken na je bevalling vrij ook wanneer de baby later dan gepland geboren wordt. Met je zwangerschapsverklaring kun je je verlof aanvragen. Als je in loondienst bent, kun hier kijken hoe je verlof aanvraagt. 

Zelfstandig of werkloos? 

Ben je zelfstandige of ben je werkloos, dan gelden er andere regels dan wanneer je in loondienst bent. Wanneer je als zelfstandige werkt dan moet je bij de UWV een uitkering aanvragen. Voor zwangerschap en bevalling samen heb je recht op minimaal 16 weken uitkering. Elke week krijg je een uitkering voor 5 werkdagen. Je krijgt dus geen uitkering voor de zaterdagen en zondagen. Je hebt altijd recht op 10 weken uitkering ná de bevalling. De hoogte van je uitkering hangt af van je inkomen in het kalenderjaar voordat je zwanger werd. De uitkering is nooit hoger dan het minimumloon. 

Partner verlof 

Bij de geboorte van jullie kindje krijg je sinds 1 januari 2019 1 werkweek partnerverlof. Vanaf 1 juli 2020 kunnen partners tot 5 weken aanvullend geboorteverlof opnemen. Je krijgt dan 70% van je normale loon doorbetaald. Klik Zie hier voor meer informatie. 

Risico’s op werk 

Er zijn verschillende dingen waar je in je zwangerschap op moet letten. Gevaarlijke stoffen, bestrijdingsmiddelen, geluid, stralingen, trillingen, stress en werkdruk kunnen invloed hebben op je zwangerschap. Ook onregelmatige werktijden en nachtdiensten kunnen van invloed zijn. Zie deze pagina.  

Je werkgever is verplicht om de gezondheid van jou en jouw kind tijdens de zwangerschap en periode van borstvoeding te beschermen. Hij of zij moet er dus voor zorgen dat je veilig kunt werken. Uitgangspunt is wel dat je je eigen werk kunt blijven doen, in je eigen functie en op je eigen werkplek. Voor meer informatie kijk op de site van het  RIVM

Zwangerschapscontroles tijdens werk 

Op het moment dat je je werkgever vertelt dat je zwanger bent, krijg je extra rechten als het gaat om rust, ruimte en ontslagbescherming. Dit geldt tijdens je zwangerschap en tijdens de periode dat je borstvoeding geeft. Daarnaast hoor je gelegenheid te krijgen om de verloskundige of gynaecoloog te bezoeken, ook onder werktijd.  

Tot wanneer werken 

In de zwangerschap mag je tot maximaal 36 weken doorwerken (4 weken voor de uitgerekende datum). In de praktijk kan het soms fijn zijn om al wat eerder te stoppen, bij 34 weken. Veel vrouwen hebben rond 30 weken zwangerschap een omslagpunt waarop de zwangerschap fysiek en emotioneel wat zwaarder  wordt. Dan kan het fijn zijn om al iets eerder te stoppen met werken. Ons advies is om te doen wat goed voelt, maar in ieder geval de optie om eerder te stoppen (bij 34 weken) wel open te houden en in de loop van de zwangerschap te kijken hoe het gaat.  

Als het niet gaat op werk 

Voor iedereen is werken in de zwangerschap anders. Het is afhankelijk van hoe je zwangerschap verloopt, hoeveel klachten je hebt en wat voor baan je hebt. Vergelijk jezelf niet met anderen op dit gebied. Bespreek het met ons als je het idee hebt dat je baan te veel van je vraagt of als je er klachten van krijgt. Als er aanpassingen gedaan moeten worden op je werk of als het niet meer gaat, dan wordt dit geregeld met de arbo-arts. Probeer op tijd in te schatten of het gaat lukken om tot je verlof door te werken en bespreek (verwachte) problemen met je werkgever. Aanpassingen op je werk waar je aan kunt denken zijn: vaste dag thuis werken, meer pauzes (daar heb je sowieso recht op, zie ook deze site) en kortere werkdagen. Weet dat je sowieso niet gedwongen kunt worden tot het doen van nachtdiensten en overwerk in je zwangerschap.  

Zwangerschapsverklaring 

Met een zwangerschapsverklaring kan je werkgever een zwangerschapsuitkering aanvragen. Je kunt de verklaring, na het maken van de termijnecho, bij onze assistentes opvragen. Op de zwangerschapsverklaring staat: dat je zwanger bent, wanneer de vermoedelijke bevallingsdatum is en je persoonlijke gegevens. 

Na de bevalling 

De eerste 9 maanden na de bevalling heb je recht op extra pauzes om te kolven. Daarnaast ben je ook niet verplicht om ’s nachts te werken of om over te werken. 

Ouderschapsverlof 

Vanaf 2 augustus 2022 hebben werknemers in Nederland recht op 9 weken gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof. Zie deze site van de overheid voor meer informatie. 

Voor meer informatie over alle vormen van ouderschapsverlof kijk hier

Na afloop van de verlofperiode heb je het recht om weer te gaan werken voor het aantal uren dat in je arbeidsovereenkomst staat. Het opnemen van ouderschapsverlof verandert hier niets aan. 

Een app voor advies op maat 

Via de  app  Werk en zwangerschap van de FNV krijg je advies op maat en tips over alle werkgerelateerde zaken waarmee  je te maken krijgt tijdens de zwangerschap. Je kunt je uitgerekende datum invullen waardoor je informatie krijgt die aansluit bij jou werkomstandigheden en periode van de zwangerschap. 

Terug naar de tijdlijn