Terug naar de tijdlijn

20 weken echo

19-20 weken

De twintig weken echo is een uitgebreide medische echo waarbij gekeken wordt of de baby geen aangeboren afwijkingen heeft (voor zover ze dat op een echo kunnen zien). Er wordt onder andere gekeken naar de hersenen, het hart, andere belangrijke organen en het aangezicht. Deze echo is niet verplicht. 

Bij de 20 weken echo wordt er ook gekeken naar softmarkers die bij een syndroom kunnen horen. Softmarkers zijn mogelijke aanwijzingen voor een syndroom (bijvoorbeeld Downsyndroom). Indien deze softmarkers aanwezig zijn hoeft dit niet direct te betekenen dat er daadwerkelijk sprake is van een syndroom. Hiervoor is aanvullend onderzoek nodig. 

Let op: niet alles wordt gezien met een echo. Sommige afwijkingen zijn niet op te sporen met een echo en andere afwijkingen zijn lastig te zien. Een goede uitslag betekent nooit een garantie op een gezond kind. Deze echo wordt vergoed vanuit de basisverzekering. 

Afspraak 

De 20 weken echo wordt gemaakt bij Verloskundig Centrum Focus. Je kunt hier zelf een afspraak voor inplannen tussen 19-20 weken. Dit kan online. Doe dit minimaal een aantal weken van tevoren zodat je nog uit verschillende tijden kunt kiezen. Het is aan te raden om samen met je partner (of als je alleenstaand bent met een vertrouwd persoon) naar de echo te komen. Kinderen mogen helaas niet mee. Er mogen geen foto’s of filmpjes worden gemaakt tijdens het onderzoek.  

De verloskundige zal een verwijzing naar Focus sturen.  

Lees voor de 20 weken echo de folder hierover goed door.  

Uitslag

De uitslag van de twintig weken echo komt automatisch bij ons binnen.  
Als er bij de twintig weken echo iets gezien wordt, dan hoor je dit meteen. Het kan soms wel voorkomen dat wanneer wij de uitslag nakijken, we bijvoorbeeld de echo nog een keer willen herhalen of later in de zwangerschap een test voor diabetes willen inzetten. Dit gaat dan nooit om een ernstige bevinding, maar eerder om bijvoorbeeld een meting die wat groter of kleiner is dan gemiddeld.  

Belang 

De keuze voor prenatale screening is heel persoonlijk en kan behoorlijke consequenties hebben. Het is aan te raden goed na te denken over de eventuele vervolgstappen die jij (en je partner) zouden zetten in geval van een afwijkende uitslag. In het counselingsgesprek zullen we hier ook op terug komen. Het is belangrijk dat jullie een goed geïnformeerde keuze maken. 

Terug naar de tijdlijn