Terug naar de tijdlijn

Borst- en flesvoeding

Eigen keuze. Doe waar je je goed bij voelt.  
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat borstvoeding de beste voeding is die een pasgeboren baby kan krijgen. Moedermelk beschermt je kind onder andere tegen infecties door de antistoffen die borstvoeding bevat. Ook hebben kinderen die borstvoeding krijgen minder vaak last van allergieën en hebben ze veelal een hogere weerstand. Ook verkleint het de kans op wiegendood. 

Ondanks deze voordelen is het niet voor iedereen vanzelfsprekend om borstvoeding te gaan geven. Op basis van medische of persoonlijke gronden kun je ervoor kiezen om geen borstvoeding te gaan geven. Flesvoeding is dan een goed alternatief. Wat wij vooral heel belangrijk vinden is dat je een manier van voeden kiest waar jij en je kind zich prettig bij voelen!  

Klik  hier  voor meer informatie over welke voeding jij je baby wilt geven. 

Voorbereiding 

Wil je borstvoeding gaan geven dan is het raadzaam om je hierin tijdens de zwangerschap te verdiepen. Uit onderzoek blijkt dat de borstvoeding vaker slaagt wanneer je je hierop voorbereidt. Er worden maandelijks borstvoedingsavonden gegeven door Lactatiekundigenorganisatie Borstvoeding en meer of in de verschillende ziekenhuizen. Je kunt bijvoorbeeld ook een boek lezen over borstvoeding als dit meer bij je past. Een leuk boek is bijvoorbeeld De Melkfabriek (zie onderaan bij Folders en Links). 

Het is goed om je partner te betrekken in de voorbereiding, door bijv. samen naar de informatie-avond te gaan. Het is fijn als hij de informatie ook heeft gehoord en je in het begin kan helpen en ondersteunen bij bijvoorbeeld het aanleggen en het geven van borstvoeding wanneer de kraamzorg en wij er niet zijn (’s nachts). Daarnaast blijkt ook uit onderzoek dat een partner veel invloed heeft op het wel of niet slagen/doorzetten van het geven van borstvoeding. 

Lactatiekundige 

Lactatiekundigen zijn gespecialiseerd in borstvoeding en alles wat daar verder bij komt kijken. Borstvoeding geven betekent soms (zeker de eerste week) investeren. Soms is het nodig om wat extra advies en hulp te krijgen voor een goede start van de borstvoeding. Een consult bij de lactatiekundige is dan een uitkomst. In de meeste gevallen wordt dit vergoed door je zorgverzekeraar. 
Wij werken veel samen met de lactatiekundigen van Borstvoeding & meer

Als je al een keer bevallen bent en er waren toen (veel) problemen met de borstvoeding, dan kan het prettig zijn om in de huidige zwangerschap een consult bij de lactatiekundige te regelen. Zij zal dan jouw wensen omtrent borstvoeding bespreken en een duidelijk plan maken voor de komende kraamtijd. Dit scheelt tijd en stress in de kraamweek.  

Kolf kopen? 

Het is niet nodig om in de zwangerschap al een kolf te kopen. Mocht in de eerste week na de bevalling een kolf nodig zijn, dan zijn de kolven die je zelf kunt aanschaffen niet sterk genoeg. Wij zullen dan altijd aanraden een kolf te huren via de lactatiekundige of de thuiszorgwinkel. Als de borstvoeding na de kraamtijd eenmaal goed op gang is, kan het wel handig zijn om een kolf te hebben. Deze kun je dan na de kraamtijd ook nog aanschaffen.   

Terug naar de tijdlijn