Terug naar de tijdlijn

Cursussen en voorlichting

20-24 weken

Een zwangerschaps- of bevalcursus kan een leuke aanvulling zijn op je reguliere controles. Het is geen verplichting en zeker geen noodzaak om goed te kunnen bevallen. Soms ben je door een cursus wel iets beter voorbereid. Cursussen geven je informatie over wat je kunt verwachten en handreikingen om met de weeën om te gaan. Daarnaast kan het leuk zijn om mensen te ontmoeten die in dezelfde fase zitten en ervaringen uit te wisselen. Het moet wel bij je passen, dus bedenk goed wat je verwacht van een cursus en zoek iets wat daar bij aan sluit. Bedenk ook samen met je partner of jullie het leuk zouden vinden om samen iets te doen. Veel cursussen hebben vaak wel 1-2 bijeenkomsten waar ook partners welkom zijn. Naar sommige cursussen ga je altijd samen. Om je een beetje op weg te helpen hebben wij hieronder wat tips staan, kijk ook zeker naar onze eigen bevalcursus. Je bent van harte welkom.   

Let op: 
Onderaan deze pagina vind je meer informatie hierover. Als je borstvoeding wilt geven dan raden wij ook aan om (samen) naar een informatiebijeenkomst hierover te gaan. Hieronder staat met welke wij een goede ervaring hebben. Daarnaast kan het ook fijn zijn om over borstvoeding e.e.a. te lezen en bijvoorbeeld filmpjes op Youtube te kijken ter voorbereiding.  

Cursussen (aanraders)

Breedstraat Bevallingscursus
Vertrouwd op onze eigen praktijk, gegeven door een verloskundige: een complete praktische en mentale voorbereiding op de bevalling met veel invloeden van Mindfulness. 

Verloskundigenpraktijk Breedstraat | Zwanger in Utrecht 

Kijk op onze website voor data en hoe je je kunt aanmelden. 

Kijk voor een overzicht van het verdere cursusaanbod in Utrecht op deze website.
Wil je graag een cursus volgen, maar heb je niet de financiele middelen om dit te betalen, geef het aan, ook dan denken we graag met je mee. 

Thuis doen: boek en online filmpjes
'Hoe zorg je dat je lichamelijk en mentaal klaar bent voor de bevalling van je kind? En hoe kun jij je veilig voelen, hoe deze geboorte ook verloopt?' Op de website Geboorte vol vertrouwen vind je het gelijknamige boek, dat je wil helpen je voor te bereiden op de bevalling, zodat je gerust en vol vertrouwen je kindje op de wereld kan zetten. Door de online instructiefilmpjes ben je straks niet alleen mentaal goed voorbereid, maar kun je ook fysiek oefenen met ademhalings- en ontspanningsoefeningen.

Yoga 
Bij yoga sta je stil bij alle veranderingen in je lichaam en houdt je je lichaam sterk. Je leert er goed ontspannen en krijgt handreikingen voor tijdens de bevalling. Aanraders zijn:
iYoga

Studio Vandaan

Studio Vandaan is volledig ingericht op zwangerschap en nieuw moederschap. Bij ons vind je alle begeleiding op je pad van kinderwens tot moederschap. Onder andere met fertilitetisyoga, zwangerschapsyoga en postnatale yoga

Hypnobirthing 
Een cursus voor jou en je partner samen. In deze cursus krijg je vertrouwen in de bevalling en je lijf. Hypnobirthing maakt gebruik van visualisaties, zelfhypnose en speciale ademhalingstechnieken. Kijk bijvoorbeeld eens bij Mucha Mama of SubSense.

Voorbereiden op het ouderschap
Praktische tips en tools in 11 video's van 10 minuten vind je in deze gratis online cursus 'OudersInc'
Let op: de cursus wordt gratis zodra je je postcode invult.

Praktische cursus  
Nuchtere en complete voorbereiding op de bevalling bij de Zwangere Zaak.

Voor vaders 
David Borman (verloskundige) geeft in twee avonden veel praktische informatie aan aanstaande vaders. Als vader leer je er o.a. hoe je jouw rol tijdens de bevalling in kunt vullen. 
Aanpakken voor Aanstaande Vaders

Op de site Welcome to Mankind kun je terecht voor een online cursus speciaal voor (aanstaande) vaders. Op deze site is er ook ruimte om te sparren met andere (aanstaande) vaders.

Sporten  
Zwangerfit Binnenstad  
MomMoves 
MominBalance  
Mom workout

Pilates
Fundamento Pilates

Borstvoeding 
Borstvoeding en Meer

Online cursussen
​Mindfulness zwangerschapscursus 
ZWNGR
Webinar bevallen door Tineke
Zwangerschapscursus on demand
Online Geboorteacademie
Baby op komst

 

Digitale voorlichtingsavond

Rond week 30 van je zwangerschap ontvang je van ons een mail met daarin onder andere een film van onze voorlichtingsavond. Heb je naar aanleiding van deze film vragen, bespreek ze dan gerust op je volgende afspraak. 


In het Diakonessenhuis zijn online voorlichtingsbijeenkomsten over de bevalling en over borstvoeding. Zie ook deze pagina.

Podcast

Naast het lezen van boeken, artikelen of het volgen van een cursus, kan het ook hartstikke fijn zijn een podcast te luisteren. Er zijn over alle fases in je zwangerschap en daarna podcasts te vinden. Hieronder tref je vanaf nu onze aanraders aan. Heb je zelf een aanrader, tip ons dan via info@verloskundigenbreedstraat.nl en wie weet nemen we de podcast op in deze lijst. 

Zwanger, dit wil je weten - Podcast met uiteenlopende interessante onderwerpen rondom zwangerschap en bevalling. Gemaakt door verloskundigen.

De zwangere zaak - Podcast waarin een professional veel uitleg geeft over de anatomie en een mooie vertaling maakt naar praktisch toepasbare tips rondom bekkenbodem- en bekkenoefeningen. 

9 maanden - Podcast met afleveringen van 20-30 minuten van Doete, verloskundige die nu voor het eerst zelf zwanger is. Ze deelt kennis en ervaring voor een meer ontspannen zwangerschap. Je kunt elke week van de zwangerschap een aflevering luisteren die aansluit bij je zwangerschapsduur.

Zwanger enzo - Betrouwbare informatie van verloskundigen over zwanger zijn,
bevallen en alles wat daarbij komt kijken. Deze podcast geeft meer informatie over de zwangerschap en over het leven van een verloskundige. 

Badbevallingen - Wil je meer weten over badbevallingen? Luister dan eens naar deze podcast van Subsense waar onze collega Laurie in gesprek gaat over dit onderwerp.

Kroost - Podcast over moderne gezinsvormen; Eénoudergezin. Regenbooggezin. Samengesteld gezin. Kroost is een podcast over moderne onconventionele gezinsvormen. Elke aflevering wordt iemand geïnterviewd met een bijzondere gezinsvorm. 

Ik ken iemand die - Een podcast over opvoeden, ouderschap en sterke verhalen gepresenteerd door Nynke de Jong.

Terug naar de tijdlijn