Terug naar de tijdlijn

Zwanger worden

-4 weken

Leefstijl

Voordat je zwanger bent is het al belangrijk om na te denken over je leefstijl. Zaken als overgewicht, roken en alcohol drinken hebben invloed op je vruchtbaarheid en op het kindje als je zwanger bent. Vul daarom de vragenlijst in op www.zwangerwijzer.nl en bekijk welke factoren jij zelf al optimaal kunt maken voordat je stopt met anticonceptie. Kijk voor meer informatie over een gezonde leefstijl bij het kopje 'Leefstijl' in de tijdlijn, op onze eigen website of de website van de gynaecoloog.

Stoppen met anticonceptie

Afhankelijk van welke vorm van anticonceptie je gebruikt kan het even duren voordat je eigen menstruatiecyclus weer op gang is. Het kan fijn zijn om twee eigen menstruaties af te wachten na het stoppen met anticonceptie. Zo weet je beter waar je in je cyclus zit en wanneer je (ongeveer) zwanger kunt worden. Denk eraan om al te starten met het slikken van foliumzuur als je nog anticonceptie gebruikt. Duurt het lang voordat je eigen menstruatiecyclus op gang komt (langer dan 6 maanden) na het stoppen met anticonceptie? Bespreek dit dan met je huisarts.   

Medicatie

Sommige medicatie moet worden afgebouwd of omgezet naar een andere vorm voordat je zwanger bent. Bespreek daarom met je huisarts of de medicatie die je gebruikt nog steeds geschikt is als je zwanger wilt worden. 

Vruchtbare dagen

Bij de meeste vrouwen vindt de eisprong (ovulatie) twee weken voor de verwachte volgende menstruatie plaats. De periode vlak voor je eisprong is je vruchtbare periode. De eisprong is 2 weken voor het begin van de volgende menstruatie. Sommige vrouwen voelen de eisprong. Met een ovulatietest kun je preciezer het moment van de eisprong bepalen. Er zijn verschillende apps beschikbaar waarmee je je menstruatiecyclus en vruchtbare dagen kunt bijhouden. Klik hier voor meer informatie. 

De kans op een zwangerschap is het grootst als je om de 2 of 3 dagen vrijt in de zes dagen vóór de eisprong. 

Als je zwanger wilt worden is het belangrijk om bij te houden wanneer de eerste dag is dat je ongesteld wordt. Met behulp van die gegevens kun je later berekenen hoever je ongeveer zwanger bent en wanneer je bent uitgerekend.

Foliumzuur

Begin alvast met het slikken van foliumzuur als je zwanger wilt worden, dit kun je bij de apotheek of drogist kopen. Het advies is om ten minste vier weken voordat je zwanger wordt te starten met foliumzuur. Dit slik je tenminste tot en met de tiende week van je zwangerschap. Foliumzuur verkleint de kans op een neuralebuisdefect bij de baby. Ben je al zwanger en nog niet begonnen met het slikken van foliumzuur? Geen paniek, begin dan nu alsnog zo snel mogelijk met het slikken hiervan.  

Kinderwensspreekuur

Heb je vragen over zwanger worden, dan ben je van harte welkom om een afspraak maken op het kinderwensspreekuur. Je kunt onze assistente bellen om hier een afspraak voor in te plannen. Let op: als je een afspraak gemaakt hebt, dan is het handig als je voor de afspraak met de verloskundige de vragenlijst op www.zwangerwijzer.nl invult en het resultaat mailt naar info@verloskundigenbreedstraat.nl. De verloskundige kan het gesprek zo goed voorbereiden. 

Als het niet lukt om zwanger te worden

Ben je al een jaar aan het proberen zwanger te worden en is het nog niet gelukt? Neem dan contact op met de huisarts. Ben je 38 jaar of ouder, neem dan al eerder contact op met de huisarts. Neem ook contact op met de huisarts als er zes maanden na het stoppen met anticonceptie nog geen cyclus op gang is gekomen.

Kader voor vaders

Nog lang na de bevalling horen we vaders trots vertellen dat zij “ook een bijdrage hebben geleverd” aan het project ‘Baby’. Nou, dit is jouw moment om te excelleren. Jouw bijdrage moet in optima forma het eitje van je partner bereiken. En ja, we hebben het hier over jouw winnende zaadcel.

Om de finish als eerste te bereiken mét behoud van al jouw genetisch materiaal, zal hij eerst op trainingskamp moeten. We willen een naturel getrainde zaadcel, want dat zijn de beste! Doping werkt averechts op de kwaliteit van sperma, net zoals roken, alcohol en drugs (ook GHB en pillen). Liever ga je in de weken voor jullie Eerste Poging sporten en gezond eten. 

Houd je jongens op de juiste temperatuur door geen strak ondergoed te dragen. En als het moment daar is, vermijd dan glijmiddel en andere smeerseltjes. Puur natuur!

David, vader van twee dochters

Terug naar de tijdlijn