Terug naar de tijdlijn

Zwanger worden

-4 weken

Leefstijl

Voordat je zwanger bent is het al belangrijk om na te denken over je leefstijl. Zaken als overgewicht, roken en alcohol drinken hebben invloed op je vruchtbaarheid en op het kindje als je zwanger bent. Vul daarom de vragenlijst in op zwangerwijzer en bekijk welke factoren jij zelf al optimaal kunt maken voordat je stopt met anticonceptie. Kijk voor meer informatie over een gezonde leefstijl bij het kopje 'Leefstijl' in de tijdlijn, op onze eigen website of de website van de gynaecoloog.

Schadelijke stoffen
Je komt dagelijks regelmatig in aanraking met chemische stoffen. Deze stoffen kunnen hormoonverstorend zijn. Als je zwanger bent, is het belangrijk om bewust om te gaan met chemische stoffen. Je baby is gevoelig voor deze invloeden van buitenaf. Niet alle chemische stoffen zijn schadelijk. Dit hangt af van de soort stof en de hoeveelheid waaraan je wordt blootgesteld.

Contact met de volgende stoffen moet je zo veel mogelijk proberen te vermijden:
- nagellakremover met aceton
- verf met terpentine
- haarverf
- chemische stoffen via de lucht van bijvoorbeeld nieuwe vloerbedekking of een pas geverfde muur
- ongediertebestrijdingsmiddelen
- chemicaliën (zoals foto-ontwikkelvloeistoffen)
- producten met weekmakers. Weekmakers zorgen ervoor dat hard plastic en rubber soepel en buigzaam worden, zoals bij bepaald speelgoed of nagellak.'

bron: de verloskundige.nl

 

Stoppen met anticonceptie

Afhankelijk van welke vorm van anticonceptie je gebruikt kan het even duren voordat je eigen menstruatiecyclus weer op gang is. Het kan fijn zijn om twee eigen menstruaties af te wachten na het stoppen met anticonceptie. Zo weet je beter waar je in je cyclus zit en wanneer je (ongeveer) zwanger kunt worden. Denk eraan om al te starten met het slikken van foliumzuur als je nog anticonceptie gebruikt. Duurt het lang voordat je eigen menstruatiecyclus op gang komt (langer dan 6 maanden) na het stoppen met anticonceptie? Bespreek dit dan met je huisarts.   

Medicatie

Sommige medicatie moet worden afgebouwd of omgezet naar een andere vorm voordat je zwanger bent. Bespreek daarom met je huisarts of de medicatie die je gebruikt nog steeds geschikt is als je zwanger wilt worden. 

Vruchtbare dagen

Bij de meeste vrouwen vindt de eisprong (ovulatie) twee weken voor de verwachte volgende menstruatie plaats. De periode vlak voor je eisprong is je vruchtbare periode. De eisprong is 2 weken voor het begin van de volgende menstruatie. Sommige vrouwen voelen de eisprong. Met een ovulatietest kun je preciezer het moment van de eisprong bepalen. Er zijn verschillende apps beschikbaar waarmee je je menstruatiecyclus en vruchtbare dagen kunt bijhouden. Klik hier voor meer informatie. 

De kans op een zwangerschap is het grootst als je om de 2 of 3 dagen vrijt in de zes dagen vóór de eisprong. 

Als je zwanger wilt worden is het belangrijk om bij te houden wanneer de eerste dag is dat je ongesteld wordt. Met behulp van die gegevens kun je later berekenen hoever je ongeveer zwanger bent en wanneer je bent uitgerekend.

Foliumzuur

Begin alvast met het slikken van foliumzuur als je zwanger wilt worden, dit kun je bij de apotheek of drogist kopen. Het advies is om ten minste vier weken voordat je zwanger wordt te starten met foliumzuur. Dit slik je tenminste tot en met de tiende week van je zwangerschap. Foliumzuur verkleint de kans op een neuralebuisdefect bij de baby. Ben je al zwanger en nog niet begonnen met het slikken van foliumzuur? Geen paniek, begin dan nu alsnog zo snel mogelijk met het slikken hiervan.  

Bij mannen kan foliumzuur goed zijn voor de kwaliteit van de zaadcellen. De zaadcellen kunnen net iets sterker worden.

Kinderwensspreekuur

Heb je vragen over zwanger worden, dan ben je van harte welkom om een afspraak maken op het kinderwensspreekuur. Je kunt onze assistente bellen om hier een afspraak voor in te plannen. Let op: als je een afspraak gemaakt hebt, dan is het handig als je voor de afspraak met de verloskundige de vragenlijst op www.zwangerwijzer.nl invult en het resultaat mailt naar info@verloskundigenbreedstraat.nl. De verloskundige kan het gesprek zo goed voorbereiden. 

Als het niet lukt om zwanger te worden

Ben je al een jaar aan het proberen zwanger te worden en is het nog niet gelukt? Neem dan contact op met de huisarts. Ben je 38 jaar of ouder, neem dan al eerder contact op met de huisarts. Neem ook contact op met de huisarts als er zes maanden na het stoppen met anticonceptie nog geen cyclus op gang is gekomen.

Terug naar de tijdlijn