Terug naar de tijdlijn

Eerste afspraak

8-12 weken

Wanneer?

In het eerste trimester van je zwangerschap (de eerste 12 weken) zijn er een aantal afspraken die je hebt op onze praktijk. 

Tussen 7-8 weken kun ben je van harte welkom voor een vroege echo om te zien of het hartje klopt. Deze echo is niet verplicht, maar kan soms wel prettig zijn. Onze assistente kan deze afspraak met je inplannen. Het is fijn om je partner mee te nemen naar deze echo. Soms zijn er kosten aan deze echo verbonden. De assistente weet of je in aanmerking komt voor vergoeding door de verzekeraar. Er is een kans dat deze echo inwendig gemaakt wordt. Dit betekent dat de echoscopiste/verloskundige vaginaal een echo-probe in zal brengen. Dit is niet pijnlijk. 

Verder zul je een intakegesprek bij de verloskundige hebben. Het kan handig en fijn zijn om ook hier samen met je partner naartoe te komen. De verloskundige zal jullie (medische) achtergrond met jullie doornemen en informatie geven. Ook kunnen jullie vragen stellen. Op deze afspraak zal de verloskundige, indien gewenst, ook de testen bespreken die jullie kunnen uitvoeren naar de gezondheid van jullie kindje. Lees verder op deze site of kijk bij het kopje 'Prenatale screening' in de tijdlijn. 

Tussen 10-11 weken vindt er een termijnecho plaats. Bij deze echo wordt de uitgerekende datum vastgesteld. Deze zal hierna niet meer aangepast worden. De termijnecho wordt vergoed door de verzekeraar.

Bovenstaande afspraken vinden los of gecombineerd plaats, afhankelijk van jullie en onze agenda en wensen. De assistente bespreekt dit telefonisch met je.

Je kunt de echofoto's die we in de zwangerschap van jullie kindje maken, op een USB-stick op slaan. Hiervoor hebben we op de praktijk USB-sticks die je voor € 5,00 kunt kopen. Als je hier gebruik van wilt maken, willen we je vragen € 5,00 contant en gepast mee te nemen. 

Afspraak verloskundige regelen

Zodra je weet dat je zwanger bent kun je je inschrijven via onze website. De assistente belt je dan terug om de eerste afspraken in te plannen. 

Voorbereiding

Voor het intakegesprek met de verloskundige is het belangrijk dat je onze vragenlijst hebt ingevuld. Deze lijst wordt namelijk gebruikt ter voorbereiding en het in kaart brengen van jullie gezondheid.  

Daarnaast is het van belang dat zowel jij als je partner het counselingsgesprek met de verloskundige over de verschillende testen in de zwangerschap voorbereiden. Het gaat dan over de keuze voor NIPT, 13 weken echo en/of 20 weken echo. Lees meer hierover bij het kopje ‘prenatale screening’. 

Je bereid je voor door de informatie op de volgende website goed door te nemen en eventueel de keuzehulp allebei in te vullen: www.onderzoekvanmijnongeborenkind.nl.
Vergeet ook de informatie over nevenbevindingen niet te lezen.

Counseling 
In de zwangerschap kun je onderzoeken laten doen die bedoeld zijn om aangeboren afwijkingen bij je kind op te sporen. Het gaat om afwijkingen zoals een open rug, hartafwijking, down-, edwards- of patausyndroom. Dit heet prenatale screening. Wanneer je hier meer over wilt weten, dan zullen we het hier tijdens de intake over hebben. Het is belangrijk je goed voor te bereiden op dit gesprek. Let op: deze voorbereiding geldt ook voor je partner (indien van toepassing).  Deze informatie hoef je overigens alleen te lezen als je besloten hebt meer te willen weten over onderzoeken naar de (kans op) aangeboren afwijkingen bij het kind. Je kunt er ook voor kiezen geen informatie hierover te ontvangen/ willen weten. De verloskundige bespreekt het dan ook niet met je tijdens de afspraak.  

Meenemen

Vergeet niet je identiteitsbewijs en je verzekeringspasje (alleen bij een buitenlandse verzekering) mee te nemen.

Folders en links

Terug naar de tijdlijn