Terug naar de tijdlijn

Prenatale screening

8-12 weken

In het vorige kopje op de tijdlijn (Eerste Afspraak) heb je al een en ander gelezen over hoe je je kan voorbereiden op het counselingsgesprek bij de verloskundige over prenatale screening. Klik hier om terug te gaan naar deze informatie.  

Je kunt je ongeboren kind laten onderzoeken op een aantal afwijkingen. Deze onderzoeken vallen onder prenatale screening. 

Er zijn twee soorten onderzoek: screening op Down-, Edwards- en Patausyndroom en de 20 weken echo. Deze onderzoeken zijn niet verplicht. Je beslist zelf of je ze wilt. Over de 20 weken echo is een aparte kopje op de tijdlijn opgenomen. Klik hier om daar naartoe te gaan.  

Kader voor vaders

Al deze informatie is van belang voor jullie beiden. Neem alles ook goed door. 

Onderzoek naar Down-, Edwards-, of Patausyndroom 

Als zwangere vrouw heb je in Nederland de mogelijkheid om te onderzoeken (screenen) hoe groot de kans is op een kind met  Down-, Edwards- of Patausyndroom. Dit wordt onderzocht met de NIPT of de combinatietest. Deze onderzoeken vinden plaats rond 11-14 weken zwangerschap. Tijdens jullie afspraken op de praktijk zullen we je over deze onderzoeken informeren als je dat wilt. 

Kijk voor meer informatie over de testen op  www.onderzoekvanmijnongeborenkind.nl  en vul de keuzehulp  Bewust kiezen  op deze website in. Kijk ook goed naar de informatie over  nevenbevindingen

Deze onderzoeken worden niet volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Zowel de NIPT als de combinatietest kosten rond de 175 euro.  

Locaties 

De locaties waar je in Utrecht bloed kunt laten prikken voor NIPT zijn: 

  • Saltro Locatie Werradreef, Werradreef 2, 3562 CW Utrecht: Ma t/m Vrij 7:00 uur – 18:00 uur. 

  • Saltro Locatie Bosboomstraat/Gezondheidshuis, Bosboomstraat 1G, Utrecht: Ma t/m Vrij 7:00 uur – 17:00 uur.

Je hoeft geen afspraak te maken. Je kunt er binnen lopen en een nummertje trekken. Je moet je aanvraagformulier NIPT, betalingsbewijs NIPT (in je mail zodra je betaald hebt) en het aanvullende labformulier mee nemen dat de verloskundige je heeft gegeven.  

Uitslag

De uitslag van de NIPT duurt (gemiddeld) 10 werkdagen en komt automatisch bij ons binnen. Een goede uitslag wordt aan je gemaild. Als er sprake is van een afwijkende bevinding dan word je gebeld door ons of door de klinisch geneticus van het ziekenhuis. Je krijgt dan zo snel mogelijk een afspraak in het ziekenhuis om informatie te krijgen en opties te bespreken. 

Belang 

De keuze voor prenatale screening is heel persoonlijk en kan behoorlijke consequenties hebben. Het is aan te raden goed na te denken over de eventuele vervolgstappen die jij (en je partner) zouden zetten in geval van een afwijkende uitslag. In het counselingsgesprek zullen we hier ook op terug komen. Het is belangrijk dat jullie een goed geïnformeerde keuze maken. 

Terug naar de tijdlijn