Terug naar de tijdlijn

NIPT en 13 weken echo

8-14 weken

In het vorige kopje op de tijdlijn (Eerste Afspraak) heb je al een en ander gelezen over hoe je je kan voorbereiden op het counselingsgesprek bij de verloskundige over prenatale screening. Klik hier om terug te gaan naar deze informatie.  

Je kunt je ongeboren kind laten onderzoeken op een aantal afwijkingen. Deze onderzoeken vallen onder prenatale screening. 

Er zijn drie soorten onderzoek: screening op Down-, Edwards- en Patausyndroom, de 13 weken echo en de 20 weken echo. Deze onderzoeken zijn niet verplicht. Je beslist zelf of je ze wilt. Over de 20 weken echo is een aparte kopje op de tijdlijn opgenomen. Klik hier om daar naartoe te gaan.  

De 13 weken echo is nieuw. Per 1 september is het mogelijk bij een termijn van 12+3 tussen 14+3 weken zwangerschap een 13 weken echo uit te laten voeren. Je kunt kiezen voor deze echo wanneer je uitgerekende datum op/na 27 februari ligt. Informatie over deze echo vind je in de submenu's hieronder. Bereid je voor op het intakegesprek door ook deze informatie goed door te lezen.

Kader voor vaders

Al deze informatie is van belang voor jullie beiden. Neem alles ook goed door. 

Onderzoek naar Down-, Edwards-, of Patausyndroom 

Als zwangere vrouw heb je in Nederland de mogelijkheid om te onderzoeken (screenen) hoe groot de kans is op een kind met  Down-, Edwards- of Patausyndroom. Dit wordt onderzocht met de NIPT. Dit onderzoek vindt plaats rond 11-14 weken zwangerschap. Tijdens jullie afspraken op de praktijk zullen we je over dit onderzoek informeren als je dat wilt. 

Kijk voor meer informatie over de testen op  www.onderzoekvanmijnongeborenkind.nl  en vul de keuzehulp  Bewust kiezen  op deze website in. Kijk ook goed naar de informatie over  nevenbevindingen

Dit onderzoek worden niet volledig vergoed vanuit de basisverzekering. De NIPT kost rond de 175 euro.  

13 weken echo

De 13 weken echo is een medisch onderzoek dat uitgevoerd kan worden door een echoscopist als je tussen de 12 weken en 3 dagen en 14 weken en 3 dagen zwanger bent.

Met de 13 weken echo kun je al vroeg in de zwangerschap laten onderzoeken of je kind ernstige lichamelijke afwijkingen heeft. De echoscopist kijkt bij een 13 weken echo onder andere naar de schedel, het hart, de buik, de armen en benen, de wervelkolom, de nekplooi en de placenta. Ook kijkt de echoscopist of het vruchtwater normaal is. Het is niet verplicht de 13 weken echo uit te laten voeren. Er zijn geen kosten verbonden aan de 13 weken echo.

Kijk hier voor alle informatie over de 13 weken echo. Hier wordt dieper op de 13 weken echo in gegaan en wordt ook het verschil met de 20 weken uitgelegd.

Afspraak
De 13 weken echo wordt gemaakt bij Verloskundig Centrum Focus. Je kunt hier zelf een afspraak voor inplannen tussen 12+3 en 14+3 weken. Dit kan online. Doe dit een aantal weken van tevoren zodat je nog uit verschillende tijden kunt kiezen. Het is aan te raden om samen met je partner (of als je alleenstaand bent met een vertrouwd persoon) naar de echo te komen. Kinderen mogen helaas niet mee. Er mogen geen foto’s of filmpjes worden gemaakt tijdens het onderzoek.  

De verloskundige zal een verwijzing naar Focus sturen.  

Uitslag
De uitslag van de 13 weken echo komt automatisch bij ons binnen. Als er bij de 13 weken echo iets gezien wordt, dan hoor je dit meteen. 

Let op: niet alles wordt gezien met een echo. Sommige afwijkingen zijn niet op te sporen met een echo en andere afwijkingen zijn lastig te zien. Een goede uitslag betekent nooit een garantie op een gezond kind. Deze echo wordt vergoed vanuit de basisverzekering. 

Locaties NIPT

De locaties waar je in Utrecht bloed kunt laten prikken voor NIPT zijn: 

  • Saltro Locatie Werradreef, Werradreef 2, 3562 CW Utrecht: Ma t/m Vrij 7:00 uur – 18:00 uur. 

  • Saltro Locatie Bosboomstraat/Gezondheidshuis, Bosboomstraat 1G, Utrecht: Ma t/m Vrij 7:00 uur – 17:00 uur.

Je hoeft geen afspraak te maken. Je kunt er binnen lopen en een nummertje trekken. Je moet je aanvraagformulier NIPT, betalingsbewijs NIPT (in je mail zodra je betaald hebt) en het aanvullende labformulier mee nemen dat de verloskundige je heeft gegeven.  

Uitslag NIPT

De uitslag van de NIPT duurt (gemiddeld) 10 werkdagen en komt automatisch bij ons binnen. Een goede uitslag wordt aan je gemaild. Als er sprake is van een afwijkende bevinding dan word je gebeld door ons of door de klinisch geneticus van het ziekenhuis. Je krijgt dan zo snel mogelijk een afspraak in het ziekenhuis om informatie te krijgen en opties te bespreken. 

Belang 

De keuze voor prenatale screening is heel persoonlijk en kan behoorlijke consequenties hebben. Het is aan te raden goed na te denken over de eventuele vervolgstappen die jij (en je partner) zouden zetten in geval van een afwijkende uitslag. In het counselingsgesprek zullen we hier ook op terug komen. Het is belangrijk dat jullie een goed geïnformeerde keuze maken. 

Terug naar de tijdlijn